Steeds meer mensen vinden het belangrijk om duurzaam te leven en/of te werken. Dat zien we terug in het Nederlandse bedrijfsleven. Menig ondernemer kiest voor een groene(re) bedrijfsvoering om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu en een gezondere aarde. Dat is niet de enige reden om te beginnen met duurzaam ondernemen. Ieder bedrijf dat op jaarbasis meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt, is volgens de Wet Milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Wat je zelf kunt doen om te beginnen met duurzaam ondernemen lees je hier.

Stap over op een groen energiecontract voor je bedrijf

Veel mensen denken al gauw veel te moeilijk na wanneer het om duurzaam ondernemen gaat. Natuurlijk is het goed wanneer je met allerlei energiebesparende toepassingen komt, maar wist je dat het ook al helpt om bijvoorbeeld over te stappen op groene energie? Groene stroom is een stuk beter voor het milieu dan grijze energie. Dat ligt vooral aan de manier hoe beide vormen van energie worden opgewekt. Bij de productie van groene energie komt bijvoorbeeld veel minder CO2 vrij dan bij het productieproces van grijze stroom. Zoals je misschien wel weet, is CO2 slecht voor het milieu en het klimaat. Het zorgt er onder andere voor dat de aarde opwarmt. Door te beginnen met energie vergelijken zakelijk voor een groen energiecontract vind je altijd een duurzaam energiecontract dat bij je past. Daarmee heb je in ieder geval een goede, groene start gemaakt binnen een duurzame bedrijfsvoering.

Wek je eigen groene energie op met zonnepanelen

Wat betreft groene stroom kun je ook net nog dat stapje verder gaan. Zo zien we het bijvoorbeeld steeds vaker gebeuren dat mensen zonnepanelen aanschaffen om hun eigen groene energie mee op te wekken. Als ondernemer kun je dat ook doen; met zakelijke zonnepanelen zorg je ervoor dat je wat betreft energie zelfvoorzienend bent. Een ander fijn voordeel aan zonnepanelen is dat je niet meer afhankelijk bent van wat er allemaal op de energiemarkt gebeurt. Gaan de energietarieven ineens omhoog, zoals nu het geval is? Dan merk je daar niks van. Je hebt immers je eigen verantwoorde stroom opgewekt waar je gebruik van maakt. Zonnepanelen wekken energie op uit de zon, een gratis en natuurlijke bron van energie. Deze bron kan nooit op gaan, waardoor je uiteindelijk je investering in zonnepanelen eruit hebt en je alleen nog maar gebruik maakt van gratis zonne-energie. Dat betekent dat zonnepanelen niet alleen beter zijn voor de wereld maar ook voor je portemonnee. Dat scheelt je weer mkb energie vergelijken voor een goede deal.

Maak van je bedrijfspand een groene werkplek

Met alleen groene stroom ben je er nog niet. Natuurlijk is het een goede start om groener te ondernemen. Er is echter nog veel meer wat je kunt doen én waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar het bedrijfspand waarin je werkt. Hoe zit het daar met de isolatie? Zijn de muren, de ramen en de vloeren goed geïsoleerd? En hoe goed is de isolatie van het dak? Het kan je veel opleveren door hier eens goed naar te laten kijken. Dat is niet alleen met oog op het milieu een aanrader, maar ook wanneer het om je portemonnee gaat. Met de juiste isolatie hoef je namelijk minder te stoken wat beter is voor de wereld én voor je geld. Let ook eens op het kantoormeubilair en de apparatuur die je nodig hebt. Ben je op zoek naar nieuwe bureaus of stoelen? Kijk dan eens bij een shop die gespecialiseerd is in tweedehands kantoormeubilair. Vandaag de dag vind je talloze van dit soort winkels waar je goede meubels voor een scherpe prijs kunt aanschaffen. Daarmee zorg je ervoor dat de vraag naar nieuwe producten lager wordt, wat weer beter is voor het milieu en de afvalhoop die ontstaat door productie van nieuwe meubels en apparatuur.

Leave a comment