Al maandenlang komen overal rapporteren uit dat wonen duurt wordt. Huisprijzen stijgen, zowel voor koop- als voor huurwoningen, en de prijzen van gas, licht en elektriciteit gaan ook in een stijgende lijn. Hierbij hoort het verwarmen van het huis natuurlijk ook bij. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer zuinige manieren te vinden om een huis te verwarmen.

Elektrische verwarming

Zuinige elektrische verwarming kan op veel verschillende vormen worden vormgegeven. Er wordt dan wel vaak een onderscheid ondervonden in de wat ‘simpelere’ verwarmingen en de meer geavanceerde modellen. Een lucht verhitter van de bouwmarkt is bijvoorbeeld een elektrische verwarming, maar verschilt wel van, bijvoorbeeld, een infrarood verwarming.

Voor elektrische verwarming is er geen gasaansluiting nodig. Dit is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Er is bijvoorbeeld geen gas regio toeslag, aangezien dit alleen wordt gevraagd bij gas.

Hoe hoger het elektrische vermogen van de type verwarming die gebruikt wordt, hoe meer energie er natuurlijk verbruikt wordt. Hiertegen staat wel dat elektrische verwarming vaak snel aanslaat en de warmte die er vanaf komt in de lucht blijft hangen. Er wordt geen onnodige warmte gegenereerd. Het zal dus niet zoveel duurder uitvallen dan eerst gedacht.

Infrarood verwarming

Een infrarood verwarming werkt door middel van stralingsverwarming. Deze stralen verwarmen de omgeving door onschadelijke infrarode warmtestralen. Eigenlijk voelt het aan net zoals de warmtestralen van de zon. De warmte komt af van een infrarood warmtepaneel. De panelen kunnen opgehangen worden aan de muur of aan het plafond. De warmte wordt dan uitgestraald naar een bepaalde hoek. Om zeker te zijn dat het in een kamer past, zijn er verschillende uitvoeringen van de panelen. Ze zijn verkrijgbaar in wit, zwart, een afbeelding of een krijtbord, om er maar een aantal te noemen. 

Verwarmen door middel van infrarood brengt vele voordelen met zich mee. Zo blijft de warmte zitten in de meubels, vloeren en wanden. Deze geven op hun beurt de warmte weer aan de lucht in de kamer. Deze manier van verwarming van het huis stoot geen CO2 af, waardoor het een zuinig en duurzaam alternatief is op verwarming. Dit brengt met zich mee dat een huishouden onafhankelijk is van fossiele brandstoffen, die op kunnen raken. Infrarood haalt de stroom uit windkracht of door opwekking van de zonnekracht. Dit zal niet snel verloren gaan. Per kWh bespaard infrarood verwarming energie, waardoor het goedkoper zal uitkomen dan gas

Een infrarood warmtepaneel neemt eigenlijk geen ruimte in beslag en er zijn mogelijkheden om het zo naadloos in een kamer te laten passen. Een extra voordeel is dat de warmtestralen ervoor zorgen dat vloeren, muren, meubels en andere objecten droog blijven. Zo kunnen er geen schimmels ontstaan.

Leave a comment