Een animatiefilm is vandaag de dag ontzettend populair en wordt vaak ingezet door bedrijven om processen uit te leggen of de voordelen van hun producten aan klanten te laten zien. Hoe normaal een animatie laten maken tegenwoordig is, is dit natuurlijk niet altijd zo geweest. Animatiefilms hebben een lange weg ondergaan voordat ze op het niveau zijn gekomen waar ze nu zijn. In dit artikel gaan we verder in op de geschiedenis van animatiefilms.

De eerste animatiefilm

De eerste animatiefilm werd gemaakt door Eadweard Muybridge. Eadweard Muybridge was een fotograaf die als eerste ging experimenteren met zijn foto’s om daarvan een animatiefilm te maken. In opdracht van de gouverneur van Californië moest Eadweard Muybridge kijken of een een moment was waarop een paard al zijn benen tegelijkertijd in de lucht heeft. De fotograaf plaatste hiervoor veel fotocamera’s op een rij. Vervolgens maakte al deze camera’s foto’s van het paard dat lang galopperen. Uiteindelijk had Eadweard Muybridge dus foto's van elk moment dat het paard aan het rennen was. Op elke foto is het paard net in een andere positie. Door de gemaakte foto’s snel achter elkaar te bekijken lijkt het een vloeiende beweging. Dit noemen we dan ook de eerste animatiefilm en was natuurlijk het begin van nog veel meer.

Tekenfilms

Toen deze uitvinding van Eadweard Muybridge bekend werd, ging er natuurlijk een wereld open. De animatiefilms die hierna werden gemaakt waren tekenfilms. In het begin waren deze enkel in zwart wit en zonder geluid. Dit noemde men ook wel stomme tekenfilms. Na nog meer veranderingen kwam er wel een verteller bij of werd er een muziekje afgespeeld. Walt Disney begon toen al met het maken van tekenfilms en was de reden dat tekenfilms in Amerika erg groot werden.

Animatiefilms op tv

In de jaren 50 had bijna elk gezin wel een tv. Dit zorgde ervoor dat de vraag naar tekenfilms ook groter werd en het aanbod hier niet op aansloot. Hierdoor werden er ineens veel meer animatiefilms geproduceerd. Omdat deze films zo snel en wellicht ook een beetje overhaast in de productie gingen, ging de kwaliteit hiervan naar beneden. vaak bewogen alleen de monden van de personages, omdat dit natuurlijk veel minder moeite was om te maken. Rond 1960 werd dit allemaal verbeterd.

De computer

Toen in de jaren 90 de computer steeds meer werd gebruikt werden er ook animatiefilms gemaakt op de computer. Toen was het op een gegeven moment ook een 3d animatie laten maken mogelijk. Vandaag de dag worden animatiefilms overal voor gebruikt, zowel voor educatie als vrije tijd.

Leave a comment